Hírek

A nyugat-nílusi lázról
 
 
A nyugat-nílusi láz nevű betegség pár éve jelent meg Magyarországon is. A kórokozó a Flaviviridae családba tartózó pozitív egyszálú RNS-t tartalmazó nyugat-nílusi vírus, amelyet 1937-ben Uganda West Nile tartományában izoláltak megbetegedett ember véréből.
A lovak, emberek és az egyéb emlősök is rovarcsípés révén fertőződnek. A fertőzött emlősök egymást nem fertőzik tovább, beteg ló nem jelent közvetlen veszélyt más lovakra, ill. emberre sem, csak a rovarok tudják továbbadni a kórokozót. A fertőzött lovak többsége általában tünetmentesen vészeli át a kórokozó jelenlétét, ugyanakkor kis részükben megbetegedés, encephalitis alakul ki, a tünetek: láz, ataxia, túlérzékenység, bénulás, és a megbetegedett állatok az esetek közel felében elhullanak.
Ez a betegség az USA-ban és Európa más részein régebb óta jelen van - a lovak egy részét a fertőzött területeken rendszeresen oltják a nyugat-nílusi láz elleni vakcinával.

Sajnos az elmúlt időszak időjárása kedvező hatással volt a szúnyogok szaporodására, és ezáltal hazánkban is nőtt a nyugat nílusi láz veszélye. Célszerű a lovakat, különösen, amelyek szúnyogos terülteken élnek, mozognak, vakcinázni e kórokozó ellen is. A korábban még nem oltott lovaknak első alkalommal két oltást kell kapnia 3-6 hét különbséggel. Az ismétlő oltásokat tavasszal, a szúnyog invázió előtt érdemes beadni.
  
Hírek, újdonságok

A nyugat-nílusi lázról


 


Tovább...


Partnerek

MINI Partnerek