A pipáról
 
Körmölik a lovat, de ellenáll, csapni próbál. Állatorvos a munkáját végzi — injekciót ad, rektális vizsgálathoz készül, szondáz, fogat reszel — egyik sem a ló álma, szabadulni próbál, ágaskodik. A lovat tartó ember számára mindennapos események ezek, amikor többnyire elhangzik a varázsszó: „megpipázzuk” 
 
 
A pipa pedig többnyire segít, ha pedig nem, akkor még mindig ott van a gyógyszeres bódítás lehetősége.
 
De mégis, hogy működik ez a szerkezet, hogyan fejti ki hatását, megfelelően alkalmazzuk-e, és valóban szükséges-e a gyógyszeres bódítás?
 
Lássuk először az első kérdést, hogyan is fejti ki hatását a pipa? A pipa három módon hat: fontos megérteni, hogy melyik, milyen módon működik.

Az első a mód, ahogy a pipa fizikailag megfékezi a lovat, bár ez a ló erejéhez képest nyilvánvalóan csekély mértékű. A pipa, legyen fogó, kötél, vagy botra erősített kötél, ill. lánc, megakadályozza a fej elmozdulását. Vannak lovak, amelyek egy helyben tarthatók ennek hatására, de vannak, amelyek könnyen kitörnek ebből a helyzetből.

A pipa másik hatása úgy érvényesül, hogy kényelmetlen érzést okoz a lónak, főként az első pillanatokban. Ez a kényelmetlen érzés csakúgy, mint a bőr erős megragadása, elvonja a ló figyelmét a rajta végzett kisebb beavatkozásokról, vagy egyéb rossz érzésekről.

És végül a harmadik mód: kis idő elteltével endorphin felszabadulását idézi elő. Ezek a szervezet által termelt, természetes fájdalomcsillapító hatással rendelkező vegyületek. Ezen a módon a pipa szorítása az orron az akupunktúrához, vagy akupresszúrához hasonlóan működik, amikor endorphin termelését idézi elő a szervezetben. Valószínűleg azért is termelődik endorphin, hogy csökkentse a pipa által keltett fájdalmat, ugyanis a szervezet így reagál, valahányszor fájdalomérzet keletkezik.
 
Amikor a pipát felhelyezik a ló orrára, az első pillanatokban csak egy csekély fizikai kényszert és enyhe fájdalmas figyelemelterelést jelent.
 

 
Ez a két tényező számos ló esetében elégséges, és jól működik. Gyakran lehet látni a személyzet tagját, ahogy gyorsan felteszi a pipát a ló orrára, gyorsan végeznek a ló körül az adott művelettel, majd amilyen gyorsan csak lehet, leveszi a pipát a ló orráról. Ha ez a folyamat pusztán egy-két perc, a ló csak egy enyhe fájdalomérzettel találkozik, és csak erre fog emlékezni a pipa kapcsán. Lovanként eltérő lehet, de általában három-öt perc szükséges a pipa felhelyezésétől kezdve az endorphin termelődéséig. Azok a lovak, melyeket ennél rövidebb ideig pipáznak meg, nem érzik meg az endorphin jótékony fájdalomcsillapító hatását.

Számos ló küzdelemmel reagál a kényelmetlen beavatkozásokra, és végül újra meg újra kitör a pipa fogságából is. Ezekben az esetekben, ahogy ez a küzdelem folytatódik, a lovat tartó személy egyre gyorsabban és durvábban alkalmazza a pipát. Az ilyen lovakat a tapasztalat megtanítja arra, hogy meneküljenek, és térjenek ki a pipa elől. „Fáj az orrom, miközben valami rossz dolog is történik velem, amikor küzdök, megszűnik a fájdalom az orromban és nem is bántanak többé.”
Az egyik megoldás tehát úgy gondolni a pipára, mint egy nyugtatóra, vagy fájdalomcsillapítóra - időt vesz igénybe, amíg kifejti hatását. Megvárni e természetes érzéstelenítés jelentkezését, és befejezni a munkát hatása csökkenése előtt, ezek a legfontosabb szempontjai használatának. Az állatorvos sem kezd neki a munkájának rögtön a nyugtató injekció beadása után. Kivárja, amíg hatni kezd a szer, és utána lát neki, és olyan tempóban, hogy a szer hatóideje alatt befejezze tevékenységét. A pipa is így működik:
 
Mit tegyünk?

- Közelítsünk, és helyezzük fel a pipát a ló orrára nyugodtan, és nem támadó módon.
- Hatékony és sérülésmentes módon alkalmazzuk a pipát.
- Megfelelő szorítást alkalmazzunk - sem túl erőset, sem túl enyhét.
- Kövessük figyelemmel az érzéstelenítést. Ne kezdjük el a műveletet, amíg nem tapasztaljuk a fájdalomcsillapítás kezdetét, (például a ló elkezdi lógatni a fejét, közömbössé válik), és álljunk meg, távolítsuk el a pipát, amíg még hatása alatt van a ló. Ha megállunk, amíg még az érzéstelenítés hat, a lónak nem marad rossz emléke a pipáról.
 
Mit ne tegyünk?

- Ne legyünk durvák és erőszakosak.
- Ne büntessünk (kiabáljunk, durván kezeljünk, vagy okozzunk további fájdalmakat) a pipázás alatt.
- Ne vezessük a lovat a pipával, mert ez kifejezetten rossz érzés a lónak.
- Ne érintkezzen a pipa a fogakkal és az ínnyel, mert ez különösen fájdalmas lehet a ló számára.
 

A fanyéllel ellátott pipák esetében jobb a kötéllel, mint a lánccal ellátott változat. A láncot mégis azért szeretik némelyek jobban, mert erős szorítást eredményez, és kevésbé szökik ki a ló belőle, viszont nagyobb sérülésveszéllyel jár a ló számára.
Segítséget jelenthet, ha előbb elkezdjük a pipa használatának gyakorlását lovunknál, mielőtt „éles” helyzetben szükség lenne rá. Így megtapasztalhatjuk lovunk egyedi reakcióját a pipa hatására. Mennyire erős legyen a pipa szorítása? Mikor álmosodik el tőle? Meddig tart az érzéstelenítés hatása?
Amint tapasztaljuk a pipa hatásának csökkenést, álljunk meg, amíg még kifejti a hatását, és tartsunk egy rövid szünetet. A legtöbb ló esetében elég néhány perc pihenő, és a pipa újbóli felhelyezésével ismét elérhető a nyugtató hatás.

A pipa elől gyakorlottan kitérő lovak esetében van lehetőség az átnevelésre. Kerítsünk alkalmat a gyakorlásra, amikor nem történik semmilyen más beavatkozás, csak a pipa használatát gyakoroljuk a lóval. Lassan, lépésről-lépésre haladjunk, és jutalmazzuk a lovat csemegével, simogatással, bármivel, ami a lovat elégedetté teszi. Amikor sikerült a pipát megfelelő módon felhelyezni, tartsuk ott elég hosszú ideig ahhoz, hogy az endorphin felszabadulhasson. Ha egy ló már megtanulta, hogyan törjön ki a pipa fogságából, próbáljuk meg ezt a folyamatot megszakítani. Ez bizonyos jártasságot igényel a pipa kezelését illetően, legjobb megoldás, ha ezt egy tapasztalt személytől lessük el. Ne felejtsük el, hogy a ló miattunk tanulja meg gyűlölni a pipát, és miattunk kényszerül menekülésre, ne tulajdonítsunk neki semmiféle hátsó szándékot, ha ezt tapasztaljuk nála.

  
Hírek, újdonságok

A nyugat-nílusi lázról


 


Tovább...


Partnerek

MINI Partnerek