„Kicsi a bors, de erős”
A minikről és szamarakról
 
Kis mérete elfedi szívósságát és erejét – ez igaz a minikre és a szamarakra is. E tulajdonságaikat a kíméletlen környezeti hatásoknak „köszönhették”, melyek nem biztosítottak elegendő táplálékot a nagyobb termetű állatoknak, ellenben őket remek genetikai örökséggel, egy hatékonyan működő anyagcserével vértezték fel - ez egyúttal azt is jelenti, hogy igényeik kissé eltérnek nagyobb rokonaikétól. Tartási és tenyésztési problémák is okozhatják azt, hogy a minik érzékenyebbek a takarmányozással összefüggő megbetegedésekre, hajlamosabbak lehetnek láb-, pata-, fogászati problémákra és nehezebb az ellésük is.
 
Megelőzés és mindennapi gondozás
Ugyanazokat az eljárásokat kell követni, mint nagyobb társaik esetében. A vakcinázások esetében ugyanazokat a védőoltásokat, ugyanakkora adagokban kapják, mint nagyobb rokonaik, de a féreghajtás esetében már a mérettől függően kell kapniuk a gyógyszert.
 
Száj- és fogápolás
Általában is igaz, de a minik esetében még inkább, hogy kevés figyelmet fordítanak a fogászati problémákra, szájüreg vizsgálatára és gondozására. Pedig náluk néhány probléma gyakrabban merül fel (rendellenes elhelyezkedés, keresztharapás, stb.)
A miniknek ugyanannyi foga van, mint a normál méretű lovaknak, de sokkal kisebb helyen kell elférniük. Ezért különösen fontos, hogy a kisebb elváltozásokat időben észrevegyük és orvosoljuk, mielőtt nagyobb bajt okoznának.
 
Patagondozás
Általában a miniket és szamarakat nem patkolják, de elképzelhető, hogy pata- vagy sántaságproblémák kezelése miatt szükség van rá. 5-8 hetente körmölni kell őket, csakúgy, mint nagyobb rokonaikat, a pata növekedésétől függően. Ha fiatal lovak lábának korrekciójáról van szó, akár 10-14 naponta sor kerülhet a körmölésre. Amennyiben szükséges a patkolás, inkább a ragasztott patkók használandók a minik esetében, mivel a pata fala nagyon vékony. Ha pedig elkerülhetetlen a szögezés, akkor kézzel kovácsolt, nagyon apró szögekkel felhelyezett patkóra van szükség. A kovácsoknak is némileg másképp kell a minik körmölését végezni, mint nagyobb társaikét – kisebb szerszámokkal, más tartással, technikával.
Nagyobb társaikéhoz hasonlóan a lábfelvétel, patagondozás, -tisztítás napi feladat kell legyen.
 
Nyírás
Ha a miniket a téli időszakban megnyírjuk, akkor nagyobb társaikéhoz hasonlóan szükséges az istállózás, ill. a takarók használata. 
 
Lábak, végtagok
Sajnos a minik és a szamarak is hajlamosak néhány szerzett, ill. örökölt végtag megbetegedésre. Gyakrabban fordul elő náluk a térdkalács rendellenes fejlődése, különböző végtagelfajulások, lábtődeformitások, sok csikónál tapasztalhatók gyenge inak, patarendellenességek.
 A patairhagyulladás is gyakori probléma esetükben, aminek oka többnyire a helytelen takarmányozás. A kezelés, és kórjóslat nagyon különböző lehet a probléma típusától és súlyosságától függően, de általánosságban igaz, hogy a korai felismerés és kezelés megkezdése javítja a gyógyulási esélyeket.
 
Takarmányozás
A takarmányozás terén nemcsak a mennyiségre, de az összetételre is figyelni kell, mert a rosszul összállított étrend, ill. rosszul megválasztott mennyiség is súlyos problémákhoz vezethet. 
A hirtelen túletetés laminitis és kólika kialakulását eredményezheti. A folyamatos túletetésnek pedig elhízás a következménye, ami a létrejövő anyagcserezavarokon keresztül ismét csak egyenes utat jelenthet a kólika és laminitis kialakulásához. A túlsúly további következményei: az ízületeket, inakat, patákat nagyobb megterhelés éri, ami hosszabb távon fájdalmas elváltozásokhoz, ízületi gyulladáshoz (arthritis) vezethet.
Sok tulajdonos a nagy lovakhoz hasonlóan táplálja a miniket, pedig méretükhöz képest kevesebb takarmányra van szükségük. Tehát nem csupán a testtömegük arányában kell kevesebb takarmányt számolni, hanem még azon túl is kisebb az igényük nagyobb társaiknál, és meglepően kevés takarmánnyal beérik. Olyan takarmánnyal etessünk, ami viszonylag alacsony szénhidrát- és energiatartalmú, de különböző rostokban annál gazdagabb. A szamarak esetében különösen fontos a magasabb rosttartalom, hiszen a hagyományos ló takarmányokkal etetve őket, még hajlamosabbak az elhízásra és anyagcserezavarokra.  
Általánosságban elmondható, hogy 100 kg-ként ½ kg takarmányt szükséges biztosítani a megfelelő minőségű szénán felül.
A túlsúlyos állatoknál fontos a legeltetés korlátozása. Ugyancsak fontos a megfelelő mozgás és mozgatás biztosítása az egészség, a megfelelő testsúly és erőnlét megtartásához.
 
Egyéb tartási szempontok
Noha általánosságban elmondható, hogy jól kijönnek egymással, a miniket szeretik elkülönülten tartani nagyobb társaiktól, hiszen az elszenvedett rúgások, harapások rájuk nézve veszélyesebbek lehetnek. Többnyire megoldást jelent az összeférhetetlen egyedek elkülönítése. A villanypásztorok, karámok kialakításánál ügyelni kell arra, hogy az alsó vezetékek, rudak kellően alacsonyan legyenek a kibújás, szökés megakadályozásához. Szükséges ugyanúgy egy esőtől védett, árnyékos, száraz hely kialakítása, mint a nagyobb lovak tartása esetén. Az istállózást többnyire a nagy lovak istállójában szokták megoldani, de ügyelni kell az ajtó kialakítására és arra, hogy a víz és a takarmány számukra is elérhető magasságba kerüljön. Általában több egyedet is be lehet tenni egy normál méretű boxba, természetesen figyelmbe véve, hogy mennyire jönnek ki jól egymással.   
A minik köztudottan mindent megrágnak, ami a közelükbe kerül, különös tekintettel a műanyag zacskókat kedvelik. Mivel szűkebb a bélcsatornájuk keresztmetszete, a zacskók, idegen anyagok könnyen elakadhatnak, és ezáltal kólikához, és sürgős műtéti beavatkozáshoz vezethetnek. Előfordulhat az is, hogy az idegen anyag elakad valahol, és nem azonnal okoz problémát, hanem később, amikor az idő múlásával különböző ásványi anyagok (péládul a víz magas kálcium tartalma) kicsapódnak rajta és kőszerű képződménnyé állnak össze, így gátolva a belek működését.
 
Szaporodás
A miniknél gyakoribbak az ellés körüli problémák, mint nagyobb társaiknál – ezzel összefüggésben gyakoribbak a császármetszések is. A probléma nem feltétlenül a relatív nagy csikóra vagy a magzat rossz elhelyezkedésére vezethető vissza, hanem inkább a medence viszonylagosan kis méretére. A nehéz ellés valószínűségének csökkentése érdekében általánosságban a kancákat érdemesebb kisebb ménekkel fedeztetni, illetve az állatorvost kihívni az ellés elkezdődtével – hiszen az idejében történő beavatkozás a csikó és a kanca túlélési esélyeit jelentősen megnövelheti.
A minik ciklusa és vemhessége nehezebben kiszámítható és követhető, mint nagyobb társaiké, akik esetében a rektális-, ill ultrahang vizsgálat egyszerű és gyors módszer, de a minik esetében ezek ( a kis méret miatt) kevésbé jönnek számításba a belek esetleges sérülésveszélye miatt.  Az ő esetükben különösen fontos, hogy nyugodtak legyenek, és a bélszakaszuk kellően ernyedt, és síkos legyen a biztonságos vizsgálathoz. Ennek eléréséhez gyakran nyugtató szerek használatára is szükség lehet.
A fenti beavatkozások problematikussága miatt a minik esetében a mesterséges termékenyítésnél jóval kockázatmentesebb és könnyebben kivitelezhető a természetes úton való fedeztetés. A vemhesség kimutatható hormonvizsgálatokkal. A 40. nap környékén ugyan csak azt mutatja ki, hogy fennállt egy vemhesség (pl: felszívódóban is lehet az embrió), de a 100. napon egy másik hormon már a méhlepény működésére – tehát fennálló vemhességre - utal.   A 70-80. nap elteltével pedig már egy hasi ultrahang vizsgálattal kimutatható a vemhesség. (Összehasonlításképp: nagy lovak esetében egy rektális ultrahang vizsgálattal már a 18. nap környékén kimutatható a vemhesség). Érdemes figyelembe venni a fedeztetéskor azt, hogy a kancák ciklusa tavasszal nem ritkán később kezdődik, mint a normál méretű társaiké, és a mini mének spermaszáma is kisebb. 
 
Összefoglalás

A miniket nem szabad egy alárendelt fajként kezelni. Igen szívós, könnyen kezelhető és tartható lovakról van szó, akik nagyjából ugyanazt az odafigyelést, ellátást és gondozást igénylik, mint nagyobb társaik. Megfelelő takarmányozással, mozgatással, állatorvosi felügyelettel ezek a szívós kis jószágok sokáig erős és egészséges társaink maradnak.

  
Hírek, újdonságok

A nyugat-nílusi lázról


 


Tovább...


Partnerek

MINI Partnerek