Sokáig tartotta magát az a vélekedés, hogy a lovak nem látnak színeket – fekete-fehérben látják a világot. A ma ismeretes tények azonban azt látszanak bizonyítani, hogy igenis, látnak színeket a lovak, habár másképpen, mint az ember, vagy a főemlősök. Az ember esetében a színlátás a piros, zöld és kék hullámok és azok árnyalatainak érzékelésén alapszik. Más emlősállatok és madarak esetében a tények azt támasztják alá, hogy azok az élőlények az előbb említettek közül csak kettőt, ill. azok árnyalatait képesek érzékelni. A lovak esetében ma az a nézet, hogy színlátásuk a zöld és a kék érzékelésére korlátozódik, így talán a színvakokhoz hasonlíthatóak, akik számára bizonyos színek, főként a piros és árnyalatai inkább zöldesnek tűnnek. 
Az élőlények színlátására vonatkozó megállapítások különböző típusú kutatások eredményei. Többek között anatómiai, fiziológiai és viselkedésbeli vizsgálatok alapján következtetnek a színlátás meglétére. A retinában található egy speciális sejttípus, amelynek megléte alapvető fontosságú a színlátás szempontjából. Ennek a speciális sejtnek több altípusa van, melyek a különböző hullámhosszúságú fényre érzékenyek. Az embernek 3, a lónak csak 2 ilyen típusú sejtje van.
Amikor ezeket a típusú sejteket vizsgálják, laboratóriumi körülmények között, kémiai módszerekkel ingerlik őket, és így vizsgálják meg, hogy pontosan, melyik hullámhosszra reagálnak, azaz, mely színt érzékelik. Ezen túl vizsgálják az élő állat esetében a retina által, az agynak közvetített ingerületeket is. Körültekintően megtervezett kísérletekkel a lovak viselkedésükkel is alátámasztották a fenti kísérlettípusok eredményeit, nevezetesen, hogy a lovak két színt, és azok árnyalatait látják.

Az ellenőrzött körülmények között végzett tesztek alapján kiderül, hogy a ló meg tud-e különböztetni egy színt a másiktól. Az persze, hogy valóban mit lát, egy messzebb vezető kérdés.

  
Hírek, újdonságok

A nyugat-nílusi lázról


 


Tovább...


Partnerek

MINI Partnerek