A LEVÁLASZTÁSRÓL…
 
Az egyik legmegrázóbb időszak a fiatal csikó életében az, amikor a leválasztás ideje elérkezik. Addig a pillanatig a csikó az anyjával szoros kapcsolatban, az ő védelme alatt él, onnantól kezdve, pedig önállóan, egyedül kell boldogulnia.

A fiatal csikó születését követő első időszakban igen erősen kötődik anyjához. Együtt mozog vele, szinte leválaszthatatlanul tapad hozzá. Ahogy növekszik, úgy nő magabiztossága, és függetlensége is - el-elvágtázik anyjától, más csikókkal játszik. Ezeknek az elvándorlásoknak a vége mégis az anyához való visszatérés, és egy kis szopás, aminek nemcsak a táplálkozás szempontjából van alapvető jelentősége, biztonságot is ad a csikónak, megnyugtatja.

Az első kérdés, mikor történjen meg a leválasztás? A második kérdés a leválasztás módja. Hirtelen történjen-e, az anya és a csikó hirtelen szétválasztásával, vagy lassan és fokozatosan?

A vadlovak életének megfigyelése nem nyújt biztos támpontot e téren. A kancák viselkedése eltérő a következő vemhesülés függvényében. Ha a kanca a csikó születését követően hamarosan újból vemhesül, megfigyelhető, hogy néhány hónappal a következő ellés előtt már nem engedi szopni első csikóját. Ha a csikó erősen próbálkozik, akár el is rúgja magától. Egy idő után a csikó feladja a próbálkozást, de gyakran előfordul, hogy anyja közelében marad, akár a következő kiscsikó megszületése után is.

Ha a kanca nem vemhesül, nem biztos, hogy elzavarja csikóját. Előfordul, hogy még 2 éves "anyányi" utódját is szoptatja. Természetesen a kancatejnek ebben a korban már igen csekély a jelentősége a táplálkozás szempontjából, de biztonságérzetet ad a csikónak. A kancát ez többnyire nem is zavarja, amíg esetleg újra vemhes nem lesz.
"Istállókörülmények" között ez természetesen nem ilyen esetleges folyamat. Mind a leválasztás idejét, mind módját tekintve a legtöbb lótartónak megvan a saját módszere.
 
AZ IDŐPONT MEGVÁLASZTÁSA

Korábban elterjedt és általános gyakorlat volt 6 hónapos korában leválasztani a csikót anyjától. Ekkor a csikó már keveset szopik, többnyire legel, szénát és abrakot fogyaszt. A legtöbb lovas ember meg van róla győződve, hogy a csikó ekkorra már elég független, és mentálisan elég fejlett ahhoz, hogy a leválasztás traumáját zökkenőmentesen feldolgozza.

Ez a módszer nem is volt helyettesíthető régen, amíg nem voltak a piacon remek kancatej pótló készítmények. Manapság már a születéskor elárvult csikót is fel lehet nevelni segítségükkel, habár a kanca-előtejben jelen lévő antitestek és tápanyagok nehezen helyettesíthetők, és rendkívül fontosak a csikó első napjaiban, amíg saját immunrendszere meg nem erősödik. Az első, kb. hat hét elteltével a kanca teje fokozatosan kezdi elveszíteni tápanyagértékét.

Manapság számos egészséges csikót sikeresen választank el már három hónapos korban. A kulcsszó ebben az esetben az "egészséges". A csikónak kirobbanóan jó kondícióban kell lennie, robosztusnak, tele energiával, és képesnek az önálló táplálkozásra. Olyan körülményeket kell neki teremteni, hogy megfelelő módon tudjon táplálkozni ahhoz, hogy felépítse testét, ugyanakkor túltáplálni sem szabad, mert a túl gyors növekedés fejlődési zavarokhoz (physitis) vezethet. A helyes táplálás alapvető fontossága miatt ezért nélkülözhetetlen az állatorvos megkérdezése ilyen korai leválasztáskor.

Több ok miatt is szükséges lehet a korai leválasztás. Az egyik, hogy a csikó szoptatása igen erősen igénybe veszi a kanca szervezetét, és ha a tulajdonos ismét, és minél rövidebb időn belül újra szeretné vemhesíteni kancáját, nehézségekbe ütközhet egy legyengült, lesoványodott kanca esetében. Ezért korán leválasztja a csikót, hogy mihamarabb fel tudja készíteni kancáját egy újabb vemhességre.

Vannak olyan kancák is, melyek egyszerűen nem képesek egészséges csikót kihordani, amíg az előzőt szoptatják, habár szervezetük, kondíciójuk megfelelőnek tűnik.
Az is szempont lehet, ha a kancát mihamarabb vissza szeretnék vinni a bemutatók, versenyek világába. Ilyenkor, ha a csikó nincs leválasztva anyjáról, meg kell oldani a sorozatos együtt utazás, idegen helyeken való elszállásolás problémáját, ami mindig egy kockázati tényező a csikó egészsége szempontjából, nem is beszélve arról, mikor a kancát elviszik a bemutatóra, és csikója egyedül marad az ismeretlen helyen. Ha a csikót korán leválasztják anyjáról, ez a probléma sem merül fel.

Bármi is legyen az oka, a korai leválasztás a mai tejpótlók és tápszerek segítségével járható út az egészséges csikó felnevelésében.

A LEVÁLASZTÁS LÉPÉSEI

Bármikor is történjen, a biztonságos leválasztásnak megvan a maga menete. A csikónak elsősorban is teljesen egészségesnek kell lennie, és az egyéb külső stressz-forrásokat lehetőség szerint minimálisra kell csökkenteni. Például a csikó vakcinázását nem erre az időpontra kell tenni, illetve halasszuk a körmölést és a különböző tréningprogramok, gyakorlatok elkezdését is máskorra. A csikó ekkor még mindig az anyját keresi, és szüksége van időre, hogy alkalmazkodjon az új helyzethez. Hogy mennyire, az csikótól függ – van, amelyiknek egy-két nap kell hozzá, de van olyan is, amelyik akár egy héttel a leválasztás után is nyerít anyja után, ez elsősorban azon múlik, hogy mennyire függetlenedett az anyjától, tehát elsősorban a korától függ.
A biztonság a legalapvetőbb szempont. Olyan körülményeket kell teremteni, ami minimálisra csökkenti a balesetveszélyt (biztonságos box, drót-, szög-, huzal-, kötél-mentes terület, stb.), ha a legkisebb balesetveszély fennáll, a csikó megtalálja azt.

A leválasztás leggyorsabb, bár legdrasztikusabb módja, amikor a csikót és a kancát hirtelen elkülönítik egymástól, és semmilyen kapcsolatba nem léphetnek egymással hetekig, vagy hónapokig. Az elkülönítésnek tökéletesnek kel lennie, a kanca és a csikó nem is hallhatják egymás nyerítését.

A másik módszer a fokozatos leválasztás, több időt vesz igénybe. A csikót és kancát időről időre elkülönítik egymástól, de látják és hallják egymást (pl.: szomszédos boxokban helyezik el őket) majd újra összeengedik őket, és a külön töltött időt növelik fokozatosan, a teljes leválasztásig. Itt is a legfontosabb szabály a biztonság. Ha egy gyenge pontja van a boxnak, kerítésnek, a csikó megtalálja azt, amikor anyjához törekszik.

A leválasztás követően gyakran előfordul, hogy a csikót több másik csikóval együtt helyezik el. Ennek megvan a jó és a rossz oldala is. Pozitívum, hogy a csikó saját kortársaival együtt van. A negatív vonatkozása, hogy előfordulhat, hogy a dominánsabb csikó nem engedi enni vagy inni a rangsorban alatta állót. Arra is gyakran van példa (főleg, ha csak két csikóról van szó), hogy az együtt felnövekedett csikók szétválasztása a későbbiekben még nagyobb traumát jelenthet, mint maga a leválasztás.

Figyelni kell a kanca táplálására a leválasztást követően. Abrakot, tápot egyáltalán ne kapjon, ellenben legyen előtte bőségesen széna. Erre két okból van szükség. Elsősorban segíti a továbbra is termelődő tej elapadását, másrészt egy kicsit lefoglalja a kancát. Fejni a tejet nem szabad, mert ez e további termelődést segíti elő.

A sikeres leválasztás kulcspontjai tehát az egészséges csikó, a megfelelő táplálkozás biztosítása, és a lehetős legbiztonságosabb környezet megteremtése.

  
Hírek, újdonságok

A nyugat-nílusi lázról


 


Tovább...


Partnerek

MINI Partnerek