HITEK ÉS TÉVHITEK A MESTERSÉGES TERMÉKENYÍTÉSSEL KAPCSOLATBAN
 
A mesterséges termékenyítés nem annyira hatékony, mint a természetesen úton való fedeztetés.
Nem igaz. A megfelelő állatorvosi kontroll-lal, a kancák rendszeres vizsgálatával és jó minőségű sperma használatával nemcsak hogy legalább annyira hatékony lehet a mesterséges termékenyítés, de jobb eredményeket is lehet elérni, mint a természetes fedeztetéssel. Persze a mesterséges termékenyítésnek számos buktatója van (nem megfelelő időben történő berakás, nem megfelelő minőségű sperma használata, stb.), tehát ha nem megfelelő, hibás a technológia, akkor csökkenhet a hatékonyság.
 
A mesterséges termékenyítés gyakorlatilag bármikor elvégezhető attól fogva, hogy a kancát sárlani látjuk.
Nem igaz. Egyrészt korántsem biztos, hogy a kanca valódi ovulációval járó sárlást produkál, másrészt az „igazi” sárláson belül is fontos a legmegfelelőbb időszak kiválasztása – ezt manapság rektális, ill. ultrahangos készülékkel végzett vizsgálatokkal döntik el az inszeminálást végző állatorvosok nagy hatékonysággal. Az ovuláció időpontjának ultrahangos vizsgálattal történő meghatározása különösen fontos a mélyhűtött spermás termékenyítés esetén.
 
A frissen levett, hűtötten (nem mélyhűtötten) felhasznált spermát minél hamarabb be kell rakni a kancába, mert az elmúlt idővel arányos romlik a termékenyítő képessége.
Általában igaz. A frissen levett spermát, amit nem mélyhűtésre szánunk, célszerű mielőbb felhasználni, a kancába rakni (természetesen a kanca állapotától függően is), azonban érdemes tudni, hogy a megfelelő méntől származó, jó minőségű, kielégítően kezelt és tárolt friss, hűtött sperma legalább 48 óráig megőrzi termékenyítő képességét, és csak ezt követően kezd el jelentős romlani minősége. Ezért lehetséges ma már külföldről is friss spermát vásárolni, és azt akár 24-36 óra utazás után Magyarországon kancába helyezni.
 
A mélyhűtött spermával való termékenyítés kisebb százalékban jár sikerrel, mint a friss spermával történő.
Általában igaz. A mélyhűtött sperma rövidebb életképességű a felolvasztás után, ezért nagyon pontosan kell a termékenyítést elvégezni a kanca ovulációja körüli órákban, legszerencsésebb esetben az ovulációt megelőző 1-2 órával. A mélyhűtött spermával való termékenyítés technológiájának is több a buktatója, nem megfelelő tárolás, vagy felolvasztás, nem megfelelő módon történő behelyezés (sokszor kisebb mennyiségekről van szó, esetenként akár 0,5 ml sperma adott egy termékenyítésre, ellentétben a friss sperma 15-25 ml felhasználható mennyiségével szemben). Szerencsére a mai korszerű műszerekkel és technológiával jó eredményeket érnek el az állatorvosok a mélyhűtött spermás termékenyítésekkel is, úgyhogy bátran választhatjuk ezt az utat is.
 
A gyengébb minőségű spermát adó mének esetében mind a mesterséges, mind a természetes úton történő termékenyítés kisebb vemhesülési arányt eredményez.
Igaz, azonban itt is sokat segíthet a technológia, azaz a probléma ismeretében a sperma megfelelő kezelésével és időben történő felhasználásával gyenge minőségű spermát adó ménektől is nyerhetünk csikókat.
 
A mesterséges úton termékenyített kancák csikóiban gyakoribbak a fejlődési rendellenességek, ill. magasabb százalékban fordul elő vetélés, mint a természetes úton vemhesült kancák esetében.
Általában nem igaz, bár néhány tanulmány beszámolt róla, hogy mélyhűtött spermával történő termékenyítés esetén valamivel magasabb statisztikailag a vehem elvesztése a vemhesség alatt.
 
A mesterséges úton termékenyített kancák esetében több az ikervemhesség.
Általában nem igaz, de vannak olyan technológiai elemek – bizonyos hormonok felhasználása a biztosabb ovuláció és ezáltal biztosabb vemhesülés érdekében, amelyek nem megfelelő alkalmazása, ill. a megfelelő kontroll hiánya fokozhatja az ikervemhesség esélyét. Abban az esetben, ha minden megfelelő módon zajlik le, akkor az éppen csökkentheti az ikervemhességből fakadó problémákat, hiszen a folyamatos kontroll következtében egyrészt az ovulációk számából lehet arra következtetni, hogy kell-e számítani ikervemhességre, ill. később a vemhesség igen korai szakaszában az ikervemhesség megfelelő módszerekkel megszüntethető, és így jó esetben csak egy csikó születik.
 
Ha egy ciklusban egy alkalommal mesterségesen termékenyítjük a kancát, akkor abban a ciklusban már nincs szükség több termékenyítésre.
Esete válogatja – alapvetően attól függ, hogy a kanca elovulált-e. Bizony előfordul, hogy nem elég egy ciklusban egy termékenyítés, ha a kanca ovulációja „csúszik”, vagy éppen még ovulációt elősegítő gyógyszert is be kell adni.
 
A mesterséges termékenyítés jobb, mint a természetes úton történő fedeztetés, mert a kanca így kevésbé van kitéve különböző fertőzéseknek, megbetegedéseknek.
Igaz, hiszen a kanca és a mén közvetlenül nem találkoznak, így nem tudnak egymásnak betegségeket átadni, ill. a mén spermája is szigorú állatorvosi ellenőrzés alatt áll.
 
Bármelyik mén spermája használható mesterséges termékenyítéshez, és bármelyik kanca képes mesterségesen úton vemhesülni.
Nem igaz. Számos tényezőtől függ, hogy egy mén spermája akár friss, akár mélyhűtött spermás termékenyítésre alkalmas-e, ezt mindig megelőző vizsgálatokkal döntik el. Sajnos a kancák között is vannak meddő példányok.
 
Ha egy kancát az ellés után 9. napon nem fedeztetnek be, akkor már egész évben nem vemhesül.
Nem igaz, bár valóban vannak olyan kancák, amelyek csikósárlást követően egy darabig rosszabbul sárlanak, ill. nem mutatják elég intenzíven a sárlást. Ilyenkor is sokat segít a kontroll, a kanca rektális, és ultrahangos készülékkel való vizsgálata, természetesen az egyéb szaporodásbiológiai vizsgálatok mellett.
 
A kancák mindig 21 naponként sárlanak és csak tavasszal, tehát erre az időszakra kell időzíteni a mesterséges termékenyítést is.
Nem igaz. A kancák sárlási időpontjában nagy szórás lehet egyedtől függően, bár általában igaz a 21 napos időszak. Mai tartásmód mellett – ellentétben a messzi régmúlttal – a kancák döntő többsége már nem csak tavasszal sárlik, hanem a téltől, és esetleg rövidebb nyári időszaktól eltekintve szinte egész évben. Ezért akár nyári vagy őszi termékenyítés is lehetséges, sokan élnek is ezzel a lehetőséggel.
 
dr. Bába András
  
Hírek, újdonságok

A nyugat-nílusi lázról


 


Tovább...


Partnerek

MINI Partnerek