HITEK ÉS TÉVHITEK A KÓLIKÁVAL KAPCSOLATBAN
 
 
A kólika kizárólag hajlamtól függ. Az a ló, amelyik 8-10 éves koráig soha nem kólikázott, soha nem is fog.
Nem igaz. Sajnos bármely lónál jelentkezhet kólikás jellegű megbetegedés, még annak is, amelyiknek soha nem volt korábban ilyen problémája. Tény, hogy bizonyos egyedek hajlamosabbak a kólikára, például frontátvonulás, stb. esetén, azonban tekintettel arra, hogy a kólika okai között sokrétű a „választék” egyértelműen nem a válasz. 
 
Az újszülött csikó is elpusztulhat kólikában.
Igaz. Sajnos nagyon fiatal állatokban is kialakulhatnak kólikás tünetek. Tipikus például a bélszurok-kólika, mely a csikó életének első 48 órájának tipikus betegsége, de előfordulhat nem sokkal az ellés után bélhelyzetváltozás, a vizelet hasüregbe kerülése miatti kólikás tünetek, stb.
 
A kólikával műtött ló hajlamos lesz a kólikára a jövőben is.
Részben igaz. Sajnos vannak olyan egyedek, amelyek a kólikás műtét után később hajalmosabbak lesznek kólikás tünetek produkálására. Többek között ennek oka lehet: a műtét utáni esetleges szövődmény, például különböző letapadások a hasüregben.
 
Ha kólikás tüneteket tapasztalunk egy lónál, érdemes várni egy kicsit az állatorvos kihívásával, hiszen az esetek többségében ez magától megoldódik.
Nem igaz, hoyg érdemes várni, azzal együtt, hogy az viszont igaz, hogy a kólikás tünetekkel járó betegségek egy része magától megoldódik. Azonban akkora a kockázat, hogy nem érdemes rizikót vállalni, veszélyeztetni a ló életét a várakozással.
 
Ha időnként paraffinolajas maccsot etetünk lovunkkal, biztos elkerüljük a kólikát.
Sajnos nem igaz. Biztosan nem kerülhetjük el a kólikát, de az tény, hogy a bélsárpangásos eredetű kólikás megbetegedésre jelentősen csökken az esélyünk.
 
Kólikás tüneteket nagyon sok minden okozhat, a férgességtől kezdve, bélhelyzetváltozáson keresztül, daganatokon át az időjárásváltozásig.
Igaz, bizony a kólikának számtalan oka lehet, hiszen a kólika csak annyit jelent, hogy a ló a hasüregből eredő fájdalmat jelez, tipikus tünetekkel.
 
A kólikás ló mindig leizzad, hempereg, a hasát nézi, és felpuffad.
Nem igaz. A kólikás ló nem mindig jelzi az összes tipikus tünetet, esetenként csak sokat fekszik és a hasát nézi, vagy éppen néha kapar egy keveset. A tünetcsoport jellemzően a következőkből áll: kaparás, hasnézés, izzadás, fekvés, hempergés, ideges viselkedés, a keringés megváltozása (például a pulzusszám emelkedése), a bélhangok csökkent, vagy éppen fokozott mértéke, rosszabb állapotban szinte eldőlésszerű összeesés, stb. Természetesen más, kevésbé „látványos” tünetek is vannak, de ezek már csak egy állatorvos számára észlelhetőek és érzékelhetőek.  
 
A kólikás lovat békén kell hagyni, hadd hemperegjen, hiszen a ló tudja, mi a jó neki.
Nem igaz. A ló sajnos nem tudja „mi a jó neki”, azt, hogy mikor szabad a lovat hempregni hagyni, és mikor nem, az állatorvos tudja eldönteni. Alapavetően az az álláspont (bár még szakmai viták is folynak róla), hogy kólikák kezdeti szakaszában nem szabad a lovat hemperegni hagyni. Ugyanakkor, ha van egy megállapított, előrehaladott bélhelyzetváltozás, és a műtét lehetősége anyagi, vagy egyéb okból kizárt, akkor elképzelhető olyan helyzet, hogy pont a hempergés segíthet az adott stádiumban a bél helyrekerülésében.
 
Ha a lónak bélhelyzetváltozása van, előfordulhat, hogy a belek maguktól visszacsúsznak a helyükre. Segíthet, ha lószállítóban rázós úton szállítjuk, vagy dombra fel-le mászatjuk a lovat.
Részben igaz. Valóban vannak olyan típusú bélhelyzetváltozások, amelyeken segíthetnek az említett procedúrák, azonban fontos, hogy ezt mindig megfelelő állatorvosi vizsgálat után, csakis az állatorvos javaslatára tegyük meg, nehogy véletlenül többet ártsunk a lovunknak.
 
A kólikás lovat a rohamok elmúltával nem szabad rögtön megetetni, csak bőségesen itatni. A szilárd táplálékot fokozatosan szabad neki adni. 
Részben igaz. Valóban célszerű a vízivás lehetőségét folyamatosan biztosítani, kivéve, hogyha a ló műtét előtt áll (ilyenkor infúzióval juttatják a lovat folyadékhoz, megakadályozandó, hogy a beleiben lévő túl sok folyadék megnehezítse a műtétet.). A takarmány mennyiségét fokozatosan kell emelni a „gyógyult” kólikás betegségen átesett ló esetében, az állatorvos utasításai szerint. Műtét esetén más a helyzet, ilyenkor speciális diétára van szükség, megintcsak pontos állatorvosi utasítás szerint.
 
A húgykólika a leggyakoribb típusú kólika, melynek oka, hogy nem tud vizelni a ló.
Nem igaz. A valódi „húgykólika” meglehetősen ritka, ellentétben a közhiedelemmel. Gyakran előfordul, hogy teljesen más okból kólikás tüneteket mutató ló a fájdalmak miatt valóban visszatartja a vizeletét is, azonban ez másodlagos folyamat, illetve kólikás tünetei között olyanok is szerepelnek, amelyek azt a látszatot keltik, hogy a ló nem tud vizelni.
 
A kólikás lónak nincs étvágya, úgyhogy nem baj, ha ott a takarmány előtte.
Nem igaz. A kólikás lónak is lehet étvágya, és általánosságban igaz, hogy nem szerencsés, ha a kólikás ló eszik. Ez alól kivételt képezhetnek bizonyos kólikás megbetegdések, melyek esetében pont egy állatorvos által előírt diéta segítheti a gyógyulást.
 
A kólika nem fertőző, tehát az istállótársak nem kaphatják el, nem szükséges a lovat elkülöníteni.
Részben igaz. A kólikák többsége valóban nem fertőző, azonban vannak olyan kólikás tünetekkel járó fertőző bélgyulladások, amelyeknél nagyon fontos a ló hatékony elkülönítése istállótársaitól, az állatorvos utasításai alapján.
 
A kólikás lónak mindig kell paraffinolajat adni.
Nem igaz. Csak bizonyos típusú kólikás megbetegedések esetén célszerű paraffinolajat adni a lónak, mint például különböző bélsárrekedések, vagy bizonyos műtét utáni diéták.
 
Az állatorvos mindig megszondázza a kólikás lovat, azaz ledug egy csövet a gyomrába.
Részben igaz. A kólikás ló alapvizsgálatának része a gyomor szondázása, az állatorvos az adott tünetek alapján szükségét látja, elvégzi ezt a diagnosztikai vizsgálatot, melynek célja lehet például a gyomorban lévő vékonybélből visszaáramló tartalom jelenlétének ellenőrzése. Terápiás célból is szükség lehet a szonda gyomorba való levezetésének, például bélsárrekedésben szenvedő lovaknál lehet ilyen módon paraffin olajat közvetlenül a gyomorba juttatni.
 
dr. Bába András
  
Hírek, újdonságok

A nyugat-nílusi lázról


 


Tovább...


Partnerek

MINI Partnerek