FÉREGMENTESÍTÉS - GYÓGYSZERREL, VAGY ANÉLKÜL?
 
A lovak férgessége nem új keletű probléma. Szerencsére ma a piacon kapható féreghajtók széles skálája leegyszerűsíti a belső élősködők elleni védekezést. Ugyanakkor van néhány szempont, amit érdemes megfontolni, illetve - lehetőségeinkhez mérten - alkalmazni, amikor a férgek elleni védekezésünk „stratégiáját" kidolgozzuk.
 
A legfontosabb paraziták egy részénél a ló beleiben élő nőstény férgek petéi a ló trágyájával ürülnek ki a környezetbe, és kedvező nedvesség és hőmérsékleti viszonyok hatására fertőző lárvákká fejlődnek. Ezek a lárvák az időjárási viszonyoktól függően eltérő ideig képesek a túlélésre. A lovak a legeléssel juttatják be a fertőző lárvákat a szervezetükbe, ahol azok kifejlett egyedekké növekedve, ismét szaporodásképessé válnak, és a folyamat kezdődik elölről.
 
Ezen férgek életciklusából következik, hogy a védekezés legjobb módja az, amikor a trágyát összegyűjtjük, és ezzel megakadályozzuk az esetleges peték kijutását a környezetbe - ezzel meggátolva további fejlődésüket. Ennek leghatékonyabb módjával a városban ma is használt lovak esetében találkozhatunk, amelyek szerszámára trágyagyűjtőt szerelnek. A trágya le sem jut a talajra. Természetesen ez az eszköz csak szűk körben használható. Megoldás lehet az is, hogy a legelő lovakat a személyzet folyamatosan nyomon követi és a lehulló trágyát azonnal összegyűjti. Sajnos ez már kevésbé hatékony megoldás, mert noha a mennyisége jelentősen csökken, a peték maradéktalanul nem távolíthatók el a legelőről, nem is beszélve arról, hogy ilyen személyzet alkalmazása nem minden lótartó számára lehetséges. A 80-as években kísérleteztek azzal is, hogy a golfpályáknál használt nagy teljesítményű "porszívókkal" mentesítsék a legelőket. Ez a módszer igen hatékonynak bizonyult, de igen költséges volta miatt csak kevesen alkalmazták, arról nem is beszélve, hogy csak a megfelelő módon karban tartott legelőkön használható.
 
Ha már kijutott a pete a környezetbe, és ott fertőző lárvává fejlődött, túlélését és fejlődését elsősorban a hőmérsékleti és nedvesség viszonyok befolyásolják. A nagy hideg és a nagy meleg egyaránt pusztítja őket, tehát elméletben ez is lehet a védekezés alapja. A legtöbb istállóban végső soron a komposztálással ezt a módszert követik. A megfelelő komposztálás során olyan mennyiségű hő termelődik, amely elpusztítja a lárvákat. Alapszabály, hogy friss, vagy nem elegendő ideig komposztált trágyát tilos szétszórni a legelőn, hiszen ezzel nagy mennyiségű fertőző lárvát juttathatunk vissza egyszerre a területre.
 
Az is jó védekezési stratégia, ha a legelőt nem használjuk egy ideig, de fontos az időpont és az időtartam helyes megválasztása. Bizonyos paraziták fertőző lárvái csak néhány hétig élnek nyáron, de hosszabb ideig (6-9 hétig) hűvösebb időben. Alternatíva, hogy nem legelőként hasznosítjuk a területet, hanem lekaszáljuk és bálázzuk a takarmányt. Az is járható út, ha más állatfajokat legeltetünk egy ideig a területen. A lovak belső élősködőinek döntő része ugyanis meglehetősen a fajra specifikus, nem fertőz meg sem embert, sem tehenet, birkát, vagy akár kecskét. A megfelelő „várakozási idő" elteltével a lovak ismét visszaengedhetők a legelőre.
 
A legelő boronálása is hatékony védekezési módszer, ha betartunk bizonyos szempontokat. A trágya felaprózásával a lárvák számára védelmet nyújtó környezetet megsemmisítjük, ezáltal kitesszük az élősködőket a kiszáradás és az ultraviola sugárzás veszélyének. A boronálást száraz időben, nyáron kell végezni, és a lovakat ezt követően 2-3 hét múlva lehet visszaengedni a legelőre.
 
Érdekes megfigyelés, hogy vannak lovak, amelyek ellenállóbbak a parazitákkal szemben társaiknál. Ennek genetikai okai vannak, de a lovak esetében sajnos nehezebb ezt tenyésztési szempontként figyelembe venni, mint például birkák esetében.
Vannak régi és újabb „csodaszerek" a férgek távoltartására (fokhagyma, dohány, algakivonatok, stb.), azonban ezek ellenőrzött körülmények között nem voltak tesztelve, így hatásuk sem egyértelmű.
 
A gyógyszerek egyre jobbak, de velük szemben kialakulhat a paraziták ellenálló képessége. A fent leírt módszerek szintén hatékonyak, de önmagukban nem tökéletesek. A megoldás ismét középen van. A rendszeres gyógyszeres féreghajtás és a paraziták életciklusát figyelembe vevő stratégia kialakítása nyújtja a leghatékonyabb és legmegfelelőbb védelmet lovaink számára.
 
dr. Bába András
  
Hírek, újdonságok

A nyugat-nílusi lázról


 


Tovább...


Partnerek

MINI Partnerek